Titel: Finnen i kast ner de dödas andar

Meddelare: Födorådstagare Nils Petter Engblom

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Kärrsjö

Det är så värst länge sedan. Nog har det hänt i mina dagar. I Västersgidsjö var det en bonde, som hette Berglund. Ena julhelgen, då han gick där och söp, tog han till att bråka om att han mistat 50 kr ur sin plånbok.

Han trodde, att någon stulit dem. I en annan gård i derasbyn, tjänade en finnpojke, som de kallade " Finn-mattes". Han lovade ta reda på, vart pengarna tagit vägen, om han fick låna hästen ett par timmar och Berglunds dräng blev med honom. Han var i fyllan finnen också. Han fick som han ville, och så hörde de till Gideå kyrka. Berglunds dräng fick manna med hästen ute på vägen, och finnen gick in på kyrkogården och i vintergraven. Om en stund kom han tillbaka, men då ham skulle ut ur kyrkogården, blev han fasttagen av de dödas andar. Han arbetade, så att han stod på fyra fötter, men ut genom griden kom han inte. Den andre gick bit och försökte draga honom ut, men det var lika när. Mattes slapp inte därifrån, förrän han kastat efter något av det han tagit. Så satte de sig i släden och körde hemåt, men efter hela Gidsjön måste Berglunds dräng sitta och hålla fast finnen, för de döda följde efter och skulle draga honom ur släden, men det var endast Mattes, som såg dem. Då de kom hem, gick finnen fram och gav Berglund en rungande örfil och sade honom, att han visst inte blivit bestulen. Han hade lånat bort pengarna och mindes det icke.